FNV: Loonakkoord is sigaar uit eigen doos

Economie
door anp
maandag, 03 augustus 2015 om 6:22
fnv loonakkoord is sigaar uit eigen doos1438575847
Het loonakkoord dat het kabinet-Rutte vorige maand sloot is voor een groot deel een sigaar uit eigen doos. De ruim 5 procent loonsverhoging voor rijksambtenaren kost 2,8 miljoen werknemers en gepensioneerden tot 15 procent van hun pensioen. Dat blijkt uit berekeningen van FNV, meldde de vakbond maandag.
Het kabinet maakt volgens de FNV onterecht goede sier met het loonakkoord voor politiemensen, defensiepersoneel, douaniers, onderwijzers, belastingambtenaren en de rechterlijke macht. Want ruim 2 procent van de deal wordt betaald uit de pensioenpremie, stelt de vakbond. ,,Dat betekent misschien dat medewerkers nu een extra pak koffie kunnen kopen. Met als gevolg dat ze met hun pensioen de auto moeten wegdoen", is FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin kritisch. Vooral jongeren zijn volgens de berekeningen de dupe: een 80-jarige zou 2 procent minder pensioen krijgen en een 25-jarige werknemer bouwt tot 15 procent minder pensioengeld op.
Volgens de FNV was het in verkennende gesprekken juist goed op weg om afspraken te maken over de zogeheten 'doorgeschoten flex' (flexibilisering van de arbeidsmarkt) bij de overheid. Maar in het uiteindelijke akkoord, dat zonder de FNV maar met drie andere vakcentrales werd gesloten, was daar niets meer van terug te zien. De FNV vindt dat overhaast is gehandeld. ,,Als een dief in de nacht heeft het kabinet-Rutte deze deal gemaakt, de koffers gepakt en het vliegtuig naar Mallorca of waar dan ook genomen. Als je zo'n belangrijk dossier zo snel afraffelt, dan maak je fouten. Deze mentaliteit om zekerheden voor later zomaar af te pakken, is onverantwoord", zegt Kuin.