Google in groene energie

Economie
woensdag, 13 oktober 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Google beweegt zich steeds verder van zijn core business door te investeren in nieuwe, veelbelovende projecten. Nu steekt het internetbedrijf volgens The New York Times 200 miljoen dollar in de eerste fase van de uiteindelijk 5 miljard dollar kostende aanleg van een hoogspanningskabel op de oceaanbodem voor de Atlantische kust van de VS. Het idee is dat de kabel de stroom gaat transporteren die wordt opgewekt door windmolenparken op de open zee. De elektriciteit kan op vier plaatsen langs de kust aan land gaan.
Zowel beleggers, overheidsfunctionarissen als milieu-activisten zijn enthousiast over het plan, dat de stroomopwekking uit windenergie een enorme impuls kan geven. Deskundigen noemen het project veelbelovend, maar waarschuwen voor bureaucratisch oponthoud, technologische problemen en kostenoverschrijdingen.
De hoogspanningskabel, die een capaciteit krijgt van 6000 megawatt - de productie van vijf grote kerncentrales - komt te liggen in een smalle geul, zo’n 24 tot 32 kilometer uit de kust. Nog voordat de windmolenparken in bedrijf zijn, kan de kabel al gebruikt worden voor het transport van elektriciteit van Zuid-Virginia naar het noorden van New Jersey, zodat een overbelast deel van het Amerikaanse elektriciteitsnet wat lucht kan krijgen.
Wie meer wil weten over de ‘groene’ activiteiten van Google, wende zich tot http://www.google.com/corporate/green/