Grote brillenketens ontwijken de belasting, weigeren huur te betalen, maar willen wel staatssteun

Economie
maandag, 18 mei 2020 om 16:34
hh 410479193
De grote optiekketens Eye Wish, Pearl en Specsavers, besloten vanwege de coronacrisis om de huur van hun panden niet door te betalen. Wel hebben ze staatssteun aangevraagd, schrijft de Volkskrant. Ondertussen sluizen ze hun winsten weg naar belastingparadijzen.
In Denemarken is dat laatste een reden om geen coronasteun te ontvangen, in Nederland niet. Sterker nog, de belastingontwijkende multinationals sluiten deals met de fiscus en kunnen zo kleinere Nederlandse ketens, die wel belasting betalen, weg concurreren.
Winst doorschuivenHet is een doorn in het oog van directeur Ton Greving van Greving&Greving, een optiekketen met veertien zaken in het noorden van Nederland. "Alle winsten worden zo snel mogelijk weggeschoven naar een belastingparadijs of naar de aandeelhouders," zegt hij in de Volkskrant.
Nu moet de overheid opdraaien voor de opgelopen schade. "Want al het geld is er al uitgetrokken," aldus Greving. "Het is toch onbestaanbaar dat dit soort bedrijven nu hun hand ophouden bij de overheid? En eenzijdig mededelen aan hun verhuurders dat er geen huur meer wordt betaald? Kijk eerst eens in je eigen reserves!"
GuernseyIn 2017 schreef NRC al over de belastingontwijking van Specsavers. Het bedrijf is gevestigd op Kanaaleiland Guernsey, waar de winstbelasting precies nul bedraagt. Het bedrijf betaalde in 2019 ongeveer 8 ton belasting in Nederland op een omzet van 158 miljoen euro. Specsavers heeft daartoe vertrouwelijke afspraken met de Belastingdienst gemaakt.
Toen Greving hierover aan de bel trok, werd hij gebeld door allerlei adviseurs, vertelt hij. "Meneer Greving, dat kunnen we toch ook voor u regelen! Vestig bijvoorbeeld de rechten op je naam in een belastingparadijs, stuur een forse rekening voor het gebruik van die naam en druk zo je winst in Nederland en daarmee je belasting.’ Maar dat past niet bij onze mentaliteit. Maar als een concurrent vijf winkelpanden verderop wel zo werkt…., dat wringt. Dat is zuur."
BermudaVoor Grandvision geldt hetzelfde. De eigenaar van Pearle en Eye Wish is grotendeels in handen van het Rotterdamse HAL Investments. Deze investeringsmaatschappij wordt bestuurd vanuit Monaco, terwijl het vermogen van het bedrijf zich op Bermuda bevindt. De afgelopen drie jaar werd er 242 miljoen euro dividend uitgekeerd, het meeste daarvan aan de Nederlandse familie Van der Vorm, eigenaar van HAL.
Erger: begin april meldde het bedrijf dat de huur van de panden niet zou worden betaald, maar topman Stephan Borchert kreeg onlangs wel een salarisverhoging van 37 procent. De man verdiende vorig jaar 2,71 miljoen euro. Het bedrijf heeft nu overheidssteun aangevraagd ‘om banen en inkomens van ons personeel te beschermen’, laat een woordvoerder weten.
En ja, dit mag allemaal binnen de Nederlandse belastingwet.
Bron(nen): De Volkskrant