"Het zijn die Hollanders weer. Nu geen waterige tomaten, maar met dodelijke komkommers"

Economie
zaterdag, 28 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Duitsers weten het zeker: het zijn de Hollanders weer. Dit keer niet met waterige tomaten, maar met dodelijke komkommers. De komkommers zouden de levensgevaarlijke Ehec-bacterie naar Duitsland hebben gebracht. Dus - waar of niet waar - daar gaat de export. Het Productschap Tuinbouw heeft in Den Haag een crisiscentrum opgezet. In Duitsland zijn de afgelopen dagen ten minste zes personen overleden aan een zware darminfectie die aan deze bacterie wordt toegeschreven.
In het crisiscentrum in Den Haag werken telers, overheid en handel samen om te voorkomen dat de exportbelangen verder worden geschaad. Volgens een woordvoerder van het productschap is er al merkbaar minder uitvoer naar Duitsland, veruit de belangrijkste afzetmarkt. Vorig jaar gingen er 235.000 ton komkommers de Duitse grens over. Deze hadden een waarde van 209 miljoen euro. Alleen tomaten en paprika’s zijn belangrijker in de Nederlandse handel naar Duitsland.
Enkele jaren geleden was er veel commotie in Duitsland over de vermeende waterige kwaliteit en smakeloosheid van Nederlandse tomaten. En nu dit weer.