Hoeveel contant geld mag je in huis hebben? En wanneer betaal je er belasting over?

Economie
vrijdag, 21 juni 2024 om 10:36
anp 479797536
Je oma bewaarde misschien nog geld in een oude sok, maar tegenwoordig is er weinig cash geld meer te vinden bij de meeste Nederlanders. Mag je het eigenlijk nog wel in huis hebben?
Dat mag zeker, zoveel als je wilt zelfs. Je kunt je hele rekening leegpinnen en al het geld in een sok of kluis stoppen of waar je maar wilt. Alleen: er moet natuurlijk wel belasting over betaald worden. En cadeaubonnen tellen ook mee.
In 2024 is de limiet voor alleenstaanden 653 euro. Heb je een fiscaal partner dan moet je belasting betalen als je meer dan 1306 euro in huis hebt liggen.
Maar de vraag is ook of het slim is om heel veel meer dan dat thuis te hebben. Karin Radstaak, woordvoerder van Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), stelt in Metro dat een klein bedrag voor noodgevallen wel handig is. "Mochten de systemen uitvallen, dan kun je in ieder geval boodschappen doen en benzine halen.”
Veel meer dan dat, is niet nodig. Op de bank staat het ook veiliger. Het kan niet gestolen worden en je bent het ook niet kwijt als je huis in brand vliegt. Geld dat in huis ligt, valt overigens wel onder de inboedelverzekering. Maar die vergoedt meestal maar een bepaald deel.