Jan Modaal kansloos op woningmarkt: slechts 3 procent van huizen beschikbaar

Economie
vrijdag, 20 augustus 2021 om 9:27
welingelichtekringen header 1
Een huis kopen, nog niet zo lang geleden de normaalste zaak van de wereld, is zo goed als onmogelijk geworden voor alleenstaanden met een modaal inkomen. Voor hen is slechts 3 procent van de woningen beschikbaar. En die staan niet in het midden van het land.
In de provincies Utrecht, Noord-Holland, Flevoland en Noord-Brabant is maar 1 procent van de huizen te koop voor mensen met een gemiddeld inkomen. In Groningen en Friesland staan de meeste betaalbare koopwoningen. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. In Amsterdam ligt het percentage afgerond op 0.
Het modale jaarinkomen van een alleenstaande is 36.500 euro. Daarmee kun je zonder eigen geld een hypotheek krijgen van maximaal 188.000 euro. Voor tweeverdieners met een modaal inkomen is de situatie verbeterd, nu het tweede inkomen voor 90 procent meetelt in plaats van 80 procent.
Zij kunnen daardoor al snel een halve ton meer lenen met een maximale hypotheek van 344.000 euro. 36 procent van de koophuizen is dan ineens haalbaar. Al is het in werkelijkheid minder, omdat er zoveel overboden wordt.