Kilo tomatenzaad duurder dan kilo goud

Economie
maandag, 23 september 2019 om 10:18
welingelichtekringen header 1
Zaadveredeling van groenten is booming business en Nederland is hoofdrolspeler. Zo'n 40 procent van alle groenten die wereldwijd worden gegeten, zijn geteeld met zaden uit ons land.
Dat schat één van de marktleiders, Syngenta in Enkhuizen. "We ontwikkelen hier nieuwe zaden en planten die weerbaarder zijn, die beter bestand zijn tegen extreem weer en ziektes en daarom minder gewasbescherming nodig hebben. Hoe sterker de plant, hoe hoger immers de opbrengst," legt woordvoerder Hanneke Verhelst uit aan de NOS.
Zo kwam Syngenta bijvoorbeeld met een hitte-resistente bloemkool, maar ook met een bloemkool die niet verkleurt. Groentenveredelaar Joep Boon: "Door zon- en maanlicht wordt een witte bloemkool normaal gesproken geel. En de consument houdt niet van gele bloemkolen. Dus zijn we op zoek gegaan naar een gen waardoor de bloemkool wit blijft."
Tomatenzaadjes brengen het meeste op. "De waarde van een kilo tomatenzaad kan - in het duurste geval - wel vijf keer zo hoog zijn als de prijs van een kilo goud," aldus Boon. "Maar ja, één zaadje kan uiteindelijk wel twintig kilo tomaten opleveren."
In 2017 is Syngenta voor 39 miljard euro overgenomen door een Chinees bedrijf. Het was volgens Bloomberg de grootste buitenlandse aankoop ooit van een Chinese onderneming.
Bron(nen): NOS