Klaas Knot waarschuwt voor langdurig hoge inflatie: 'Deze situatie hebben we in 40 jaar niet gezien'

Economie
dinsdag, 11 oktober 2022 om 9:12
welingelichtekringen header 1
Plots daalden de huizenprijzen en niet zo'n beetje ook. Het is maar één signaal van de haperende economie. Ook de inflatie is torenhoog. En volgens DNB-baas Klaas Knot kan die langer hoog blijven dan we denken, schrijft het AD.
"Deze situatie hebben we in veertig jaar niet gezien’’, zei Knot bij de presentatie van een halfjaarlijks overzicht over de Nederlandse economie. "Eerst was er de nasleep van de pandemie, nu zitten we met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Het verloop daarvan is onvoorspelbaar.’’
Knot ziet nog geen licht aan het eind van de tunnel. "Tot nu toe is de inflatie veel hardnekkiger gebleken dan gedacht.’’ De president van de De Nederlandsche Bank houdt rekening met een langdurig hoge inflatie en dus moet de ECB de rente ook hoog houden. Er komen nog ‘een aantal forse renteverhogingen’ aan en waar het eindigt, weet hij niet.
Juist Nederland wordt zwaar getroffen door hoge rentes, omdat zowel bedrijven als burgers in vergelijking met andere landen hoge schulden hebben. "In Nederland kun je 4,5 keer je inkomen lenen voor een hypotheek. In andere landen is dat maar 3,5 keer’’, legt Knot uit.
Knot is ook niet te spreken over de oplopende schulden van het kabinet, onder meer vanwege het dure prijsplafond. "Het overheidstekort geeft een extra impuls aan de inflatie’’, zegt Knot. "Wij trappen op de rem door de rente te verhogen. Het kabinet geeft gas door de extra uitgaven.’’ Het leidt tot een langdurig hogere rente en uiteindelijk meer economische neergang.