'Knot stemde tegen renteverlaging ECB'

Economie
door anpmaandag, 11 november 2013 om 7:11
welingelichtekringen header 1
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), heeft tegen de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) gestemd. Dat meldden ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times. Ook vijf andere ECB-bestuurders zouden het niet eens zijn geweest met de renteverlaging tot het historisch lage niveau van 0,25 procent, vorige week.
In de 23 leden tellende ECB-raad zou volgens de krant flinke verdeeldheid heersen tussen noordelijke en zuidelijke centrale bankiers. Ook de Oostenrijkse en de twee Duitse ECB-bestuurders zouden een verdere verlaging van de rente onwenselijk hebben gevonden.
De renteverlaging volgde op de onverwacht sterke daling van de inflatie en het zeer breekbare herstel in de eurozone. De inflatie in de eurozone zakte vorige maand tot 0,7 procent. Dat is aanzienlijk lager dan het peil van ongeveer 2 procent waar de ECB naar streeft. Ook in Nederland ging de inflatie in oktober flink omlaag, tot 1,6 procent. Dat is het laagste niveau sinds eind 2010. Maar in de noordelijke landen zijn de inflatieniveaus over het algemeen nog flink hoger dan in de zuidelijke eurolidstaten.