Macron en Merkel 'kribbig weggelopen' uit overleg met Rutte

Economie
door anp
zondag, 19 juli 2020 om 3:21
macron en merkel kribbig weggelopen uit overleg met rutte1595122087
Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn zaterdagnacht in Brussel tijdens de EU-top "kribbig" weggelopen uit overleg met premier Mark Rutte en zijn Oostenrijkse, Deense, Zweedse en Finse 'zuinige' bondgenoten. Rutte erkende dat na afloop van de tweede dag waarop de 27 EU-leiders onderhandelden over de meerjarenbegroting en het beoogde coronafonds. De spanning over de volgens ingewijden blijvend stugge houding van Rutte was zo hoog opgelopen dat Macron dreigde in zijn vliegtuig naar huis te stappen. Zondag wordt desondanks verder onderhandeld in de hoop een akkoord te bereiken.
De zeven leiders waren na het diner van de 27 bij elkaar gaan zitten om, samen met EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, te bespreken of een akkoord binnen bereik ligt en hoe de gesprekken zouden kunnen "landen". Er zijn wel vorderingen gemaakt maar de posities liggen nog ver uiteen. Op gegeven moment zijn Merkel en Macron "kribbig de zaal uitgelopen", zei Rutte, maar volgens hem was hij "niet de enige oorzaak" waarom ze dat deden.
De Duitse delegatie verklaarde zaterdagnacht dat het "te vroeg is om te kunnen zeggen of er zondag een oplossing zal zijn. Maar het is de moeite waard om verder te werken want er is brede wil bij de lidstaten om oplossingen te vinden."