Minister Hoekstra: bonus Air France-topman maakt steun onmogelijk

Economie
door anp
donderdag, 23 april 2020 om 2:35
minister hoekstra bonus air france topman maakt steun onmogelijk1587602650
Een bonus voor de topman van Air France-KLM is "niet te verenigen met steun van de belastingbetaler", vindt minister Wopke Hoekstra (Financiën). Dat zal de Staat, grootaandeelhouder in het moederbedrijf van KLM, het bedrijf ook "duidelijk maken" op de aanstaande aandeelhoudersvergadering.
Air France-KLM zit aan de grond door de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij heeft bij Nederland en Frankrijk, de andere belangrijke aandeelhouder, aangeklopt voor noodsteun. Als topman Ben Smith die los krijgt, strijkt hij mogelijk een bonus op.
Maar bedrijven die overeind worden gehouden met belastinggeld kunnen geen bonussen of dividend uitkeren, vindt de Nederlandse regering. Dat gaf zij ook KLM al te verstaan toen die het variabele loon van topman Pieter Elbers wilde verhogen. KLM zag daar vervolgens vanaf.
Het Rijk betaalt nu al een flink deel van de salarissen van het KLM-personeel. Als het bedrijf ook na 1 juni aanspraak wil blijven maken op die zogeheten NOW-regeling, dan zijn onder meer bonussen, dividend en de inkoop van eigen aandelen taboe.