Nederland bij 5 grootste voedselverspillers EU

Economie
woensdag, 26 oktober 2022 om 10:09
anp 150759641
We denken allemaal dat we zuinig met voedsel omgaan en toch is dat niet zo. Er gaat 161 kilo per persoon elk jaar de vuilnisbak in. Daarmee behoren we tot de vijf grootste voedselverspillers van de EU.
Schrale troost: niet de Nederlandse huishoudens, maar de bedrijven zijn de grote boosdoener. Van die 161 kilo komt 59 kilo voor rekening van de huishoudens, terwijl 70 kilo gemiddeld is voor de EU, blijkt uit cijfers van Eurostat.
Kijken we enkel naar de voedselproductie door bedrijven dan zijn we het derde meest verspillende land: 59 kilo per hoofd van de bevolking, waar 23 kilo gemiddeld is.
Gemiddeld in de EU komt 45 procent van de verspilling voor rekening van de huishoudens, 55 procent is het gevolg van de voedselvoorziening- en productie. Denk aan restaurants en supermarkten die eten weggooien.
Maar Nederland is lang niet de aller grootste verspiller. Dat is Cyprus met een schrikbarende 397 kilo voedsel per persoon dat in de vuilnisbak verdwijnt. Het eiland wordt gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland. Het minst wordt er met 68 kilo per persoon verspild in Slovenië.