Nederlanders besteden meer aan vakanties

Economie
door anp
woensdag, 02 december 2015 om 5:40
nederlanders besteden meer aan vakanties1449031458
Nederlanders gaven vorig jaar bijna 16 miljard euro uit aan vakanties, een stijging met 3 procent op jaarbasis. Het is voor het eerst sinds 2012 dat de vakantiebestedingen zijn toegenomen. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het ContinuVakantieOnderzoek van NBTC-NIPO Research.
13 miljard euro werd in het buitenland uitgegeven en 3 miljard euro in eigen land. Ten opzichte van het voorgaande jaar is dat een stijging met respectievelijk 3 en 4 procent.
Vorig jaar gingen 12,7 miljoen Nederlanders een of meer keren op vakantie tegen 12,6 miljoen in 2014. Het totale aantal ondernomen vakanties bleef stabiel op 35,1 miljoen.
Daarbij steeg het aantal buitenlandse vakanties met 1 procent naar 18,1 miljoen, terwijl het aantal binnenlandse vakanties met eenzelfde percentage daalde naar 17 miljoen.
De daling van vakanties in eigen land kwam volledig voor rekening van de zogenoemde vaste standplaatsvakanties, in bijvoorbeeld tweede woningen, boten en stacaravans. De vakanties in gehuurde accommodaties lieten juist groei zien, waarbij vooral bungalowparken in trek waren. Noordzeebadplaatsen waren ook vorig jaar de populairste binnenlandse vakantiebestemming, gevolgd door de Veluwe.
Bij Nederlanders die het buitenland verkiezen, was ook vorig jaar Duitsland de populairste bestemming, gevolgd door Frankrijk en Spanje.