Nieuwe klappen voor alle beurzen vanwege Italie. Behalve in Italie

Economie
dinsdag, 12 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Heel raar: overal gaan de beurzen omlaag, behalve in Italië. Alle Europese beurzen zijn vandaag met forse verliezen geopend. Financiële fondsen zijn flink onderuitgegaan door de angst dat de eurocrisis ook Italië zal meeslepen. Het rendement op Italiaanse staatsleningen liep bovendien nog verder op, terwijl de waarde van de euro nog verder daalde.
Europese banken hebben veel grotere bedragen in Italië uitstaan dan in bijvoorbeeld Griekenland. Volgens gegevens van de Duitse centrale bank hebben Duitse financiële instellingen ongeveer 116 miljard euro in Italië uitstaan. Dat zijn niet alleen Italiaanse obligaties, maar ook leningen aan bedrijven. Ter vergelijking: de Duitse blootstelling aan Griekenland ligt nu rond 17 miljard euro. In Frankfurt verloor Deutsche Bank 3,9 procent en Commerzbank stond 3,7 procent lager. Verzekeraar Allianz leverde 3,4 procent in.
De vrees voor een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis richting Italië zorgde vandaag ook op de beurs in Tokyo voor forse verliezen. De verklaring waarom de beurs van Milaan wel in feeststemming is: vermoedelijk omdat de daling van de laatste dagen koopjeskagers heeft gelokt. Maar weten doet niemand dat.