NRC: Merkel wil euro pas redden als de Unie Duitser wordt

Economie
door Dirk Jan van Baarvrijdag, 25 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Duitsland zal de euro alleen redden als de muntunie ‘Duitser’ wordt, schrijft NRC. Duitsland vindt het de eerste prioriteit de spelregels op te stellen voor de lange termijn, voor het land bereid is de huidige crisis op te lossen, is de samenvatting van de New York Times. En Frankrijk ziet zich gedwongen de Duitse lijn te volgen.
De machtsverhoudingen in de eurocrisis waren misschien niet eerder zo duidelijk als gisteren in Straatsburg, bij een minitop van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Sarkozy en de Italiaanse premier Monti, schrijft de krant
Voor het eerst schaarde Sarkozy, en ook Monti, zich achter Duitse plannen voor aanpassing van de Europese verdragen. Daarin moet begrotingsdiscipline de norm worden. Duitsland en Frankrijk zullen vóór een Europese top op 9 december „wijzigingen van verdragen voorstellen”, zei Sarkozy. Merkel sprak van een „begrotingsunie.”
Sarkozy is eigenlijk huiverig voor verdragswijzigingen en dringt aan op interventie door de Europese Centrale Bank (ECB) in de crisis – waar Merkel fel tegen is. Maar de president van het land dat zijn AAA-status dreigt te verliezen is verzwakt. Andermaal moest Sarkozy verklaren dat de ECB „onafhankelijk” is, aldus NRC.
Bron(nen): NRC New York Times