Omzet bouw groeit voor het eerst in 2 jaar

Economie
door Dirk Jan van Baarmaandag, 17 februari 2014 om 11:06
welingelichtekringen header 1
Uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de omzet van de bouw in het laatste kwartaal van 2013 is gestegen met bijna 1 procent. De bouw is een van de belangrijkste graadmeters van de economie. Vorige week bleek al dat de totale Nederlandse economie weer groeit. De CBS cijfers over de bouw bevestigen dit beeld.
Over heel 2013 daalde de bouwomzet nog met ruim 4 procent vergeleken met 2012. ,,De bouw zat vorig jaar nog steeds in recessie, maar het herstel is zichtbaar'', aldus het statistiekbureau.
Vooral de utiliteitsbouw (gebouwen als scholen en ziekenhuizen) werd in 2013, net als in 2012, zwaar getroffen door de aanhoudende crisis op de bouwmarkt. In deze tak daalde de omzet vorig jaar met bijna 8 procent.
Het herstel van de bouwsector is dus nog broos. Maar aangezien er sinds 2011 geen noemenswaardige groei meer is geweest in de bouwsector is het een positieve indicatie voor de stand van de economie. In de jaren 2008-2012 zijn in de bouwnijverheid ruim 47 duizend banen verdwenen. In 2012 wordt dit banenverlies vooral veroorzaakt door personeelskrimp bij bestaande werkgevers en niet alleen door bedrijven die failliet zijn gegaan of zijn gestopt. In landen als Engeland en de Verenigde Staten is het aantal banen in de bouw sinds enige tijd weer aan het stijgen. Ook Nederlandse werkgevers in de bouwsector verwachten dat het aantal banen in 2014 weer gaat stijgen.