Outsourcing: India levert nu ook advocaten

Economie
door Admin
zaterdag, 07 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Je hebt het bekende verhaal dat eenvoudige mensen zich het meest bedreigd voelen door globalisering en immigratie.
Stel je bent taxichauffeur, dan kan de eerste de beste immigrant je baantje inpikken en zit jij zonder. Ben je loodgieter? Daar komen de Polen al. Gevolg: mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn bevreesd om hun toekomst en partijen als de SP en de PVV groeien als kool. Vandaag biedt The New York Times een bijzondere blik op het verschijnsel dat goedkope arbeidskrachten het werk van westerlingen overnemen. De krant beschrijft hoe in New Delhi in een kantoor 110 Indiase advocaten bijeen zitten om onderricht te krijgen in de Amerikaanse rechtspraktijk. Doel: het werk overnemen van Amerikaanse advocaten. Indiase outsource-ondernemers huren daartoe Amerikaanse en Britse advocaten in om ze de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Iedereen weet hoe hoog de rekening van een advocaat kan oplopen dus als de Indiers hun werk goed doen, is de verwachting dat ze het verschikkelijk druk krijgen. Het artikel in de NYT laat zien hoe spectaculair de hoogwaardige outsource-business groeit.
Dit is een historische gebeurtenis, zegt iemand van de Harvard Law School. Er is een enorme druk van klanten om de kosten te drukken en na de informatie-technologie lijkt nu de juristerij klaar om ver van huis diensten in te kopen.
De komende jaren is het dus denkbaar dat een zich onaantastbaar wanende beroepsgroep opeens uit onverwachte hoek concurrentie krijgt, een hoek waar nauwelijks tegenop valt te concurreren. En wie weet wat de toekomst verder nog brengt.