'Reaal fraudeerde met beleggingsverzekering'

Economie
door anpdinsdag, 04 november 2014 om 15:53
reaal fraudeerde met beleggingsverzekering1415113222
Verzekeraar Reaal heeft fraude gepleegd bij de verkoop van beleggingsverzekeringen. Met een gemanipuleerd computerprogramma werd doelbewust een veel hoger rendement voorgespiegeld dan werkelijk kon worden behaald. Dat stelt de Vereniging Woekerpolis.nl dinsdag op basis van documenten waarover EenVandaag beschikt.
De vereniging begint namens 75.000 gedupeerden een rechtszaak tegen Reaal, dat sinds februari 2013 in handen is van de Nederlandse staat.
Reaal fraudeerde volgens Woekerpolis.nl structureel met fondsrendementen. De vereniging wist de hand te leggen op een offerteprogramma dat de verzekeraar gebruikte, waarin te zien is dat Reaal het voorgespiegelde rendement kunstmatig verhoogde.
Woekerpolissen
Reaal verkocht de afgelopen decennia ongeveer een miljoen woekerpolissen. Dit gebeurde onder verschillende merknamen zoals AXA, Winterthur en Zwitserleven. ,,Klanten kregen misleidende offertes waarbij er bewust te hoge eindkapitalen werden voorgerekend. Deze polissen leveren tienduizenden euro's minder op dan was voorgespiegeld'', aldus de belangenclub.
Bij Reaal was dinsdagmiddag nog niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.