Requiem voor de spiegelreflex: EVIL komt er aan

Economie
maandag, 12 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
EVIL rukt op. In Japan is al een derde van de spiegelreflexmarkt in handen van EVIL, en de rest van de wereld zal, zo zegt Die Welt, volgen. EVIL staat voor Electronic Viewfinder Interchangeable Lens camera. Simpeler: het is een camera waar je fotografeert wat je ziet, zoals bij een spiegelreflex, waar je lenzen kunt wisselen voor verschillende doeleinde, zoals bij de spiegelreflex. Maar dan allemaal zonder spiegel en reflex. Daardoor zijn de EVIL-camera's kleiner en lichter en minstens zo goed.
Zestig jaar lang was Spiegelreflex de ster. Nu is er de camera die dankzij een elektronische zoeker net zo precies is. Omdat er geen spiegel is kan de lens ook een stuk korter zijn, waardoor het hele toestel veel kleiner en lichter wordt.  De Lumix G2 die Panasonic net heeft gelanceerd heeft een zoomlens van 14-42 millimeter (dat is 28-84 millimeter in de oude wereld) heeft een touchscreen en weegt nog geen zes ons, inclusief lens. Kom daar maar eens om bij een spiegelreflex. En dat allemaal voor zo'n 750 euro, inclusief lens.
In Japan zal aan het eind van het jaar de helft van de 'spiegelreflex'-markt in handen zijn van EVIL. En nu alle grote merken, Panasonic, Samsung, Sony, de markt hebben betreden zal de rest van Azië volgen. En daarna de rest van de wereld.
En nog decennia zullen er mensen zijn die blijven volhouden dat een echte spiegelreflex toch mooier is. Een waarom ook niet, ook weemoed heeft waarde.
Bron(nen): Die Welt