Run op airco's: 'Kan de helft schelen op je energierekening deze winter'

Economie
door Jeannette Krasdinsdag, 20 september 2022 om 14:07
anp 442505236
Wie had gedacht dat je nog eens een airco zou nemen om energiekosten te besparen? Toch is dat precies wat er nu gebeurt. Veel Nederlanders schaffen er vlak voor de winter nog snel eentje aan.
Nu gas zo duur is, wordt verwarmen op elektriciteit een aantrekkelijk alternatief. Een warmtepomp zou ook een optie zijn als er geen wachttijd was van een jaar voor de installatie ervan.
Brancheorganisatie Techniek NL legt aan de NOS uit dat de airco inderdaad in sommige gevallen goedkoper is. "Wanneer je de centrale verwarming aanzet om één of twee kamers in huis op te warmen, verbruikt de cv-ketel relatief veel gas. In bepaalde situaties kan het dan efficiënter zijn om de kamer te verwarmen met behulp van een airco."
Milieu Centraal beaamt dat. "In de winter kan een airco inderdaad goedkoper en ook duurzamer zijn, alhoewel je wel maar één of twee kamers tegelijk verwarmt. Je energierekening kan dan halveren in vergelijking met het gebruik van een cv-ketel", zegt een woordvoerder. "Airco's zijn wel echt alleen goedkoop en duurzaam in de winter. In de zomer slurpen ze juist energie."