Spanje profiteert van Noord-Europese energietoeristen: overwinteren is helemaal terug

Economie
vrijdag, 21 oktober 2022 om 10:19
anp 52533813
Het rekensommetje is snel gemaakt: met de huidige energieprijzen kun je gratis in Spanje wonen en dan krijg je de vliegtickets er ook nog bij. En dus trekken steeds meer Noord-Europeanen naar de Spaanse costa's.
Reisorganisatie TUI in België meldt aan de NOS dat het aantal boekingen voor overwintervakanties met 50 procent is gestegen. "Die keuze wordt gestimuleerd doordat prijzen heel dicht in de buurt komen van thuisblijven. Veel hotels passen een korting toe voor een verblijf van minstens drie weken."
My Flats, dat appartementen in Alicante verhuurt, ziet een toename van zo'n 20 procent. "Het is een compleet nieuwe vorm van toerisme. De klanten zijn de typische pensionado's. Maar ook telewerkers zoeken huizen in Zuid-Spanje. Ze hebben dezelfde reden om hier te zijn: het is goedkoper dan thuisblijven en daar de verwarming te betalen", vertelt eigenaar Daniel Elman. Klanten komen vooral uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.
Spanje en ook Portugal zijn amper verbonden met het Europese gasnetwerk en zijn dus veel minder afhankelijk van Rusland. Gas en elektriciteit blijven er relatief goedkoop.
Bron(nen): NOS