Spanning tussen ECB en de politiek wordt steeds groter

Economie
door Dirk Jan van Baarmaandag, 11 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Ze vertrouwen elkaar niet meer, de bankiers die waken over de euro, en de politici die waken over hun herverkiezing. Politici verwijten de centrale bankiers dat die geen enkel begrip hebben voor de moeilijke situatie waarin zij zitten. Zíj moeten steeds weer aan hun kiezers uitleggen dat er opnieuw belastinggeld in een frauderend euroland, Griekenland, wordt gestoken. Met het risico dat dit geld niet terugkomt, schrijft het FD. De Europese centrale bankiers lijken op hun beurt het vertrouwen in de politici te hebben verloren.
Kopstukken van de ECB, afkomstig uit noordelijke én zuidelijke landen, praatten de afgelopen maanden met dedain over ministers van financiën. De bankiers zeggen achter gesloten deuren dat de politici ‘geen verstand’ van financiële markten hebben. Politici willen dat banken meebetalen aan Griekse steun.
Het conflict spitst zich toe op Griekenland. De politici, onder aanvoering van de koppige Jan Kees, koersen op een grote bijdrage van de banken. De politiek zegt dat het aan kiezers niet is uit te leggen dat overheden alles moeten betalen. De ECB ziet vooral risico’s. Kredietbeoordelaars kunnen dit immers als wanbetaling beschouwen, met als mogelijk gevolg een Grieks faillissement. En na een Grieks faillissement volgt de grote Kladderadatsch.