Steeds meer hartdoden door (veel) te lang werken

Economie
zondag, 23 mei 2021 om 7:02
147480216 m
Lange werkweken zorgen wereldwijd voor jaarlijks circa 745.000 doden als gevolg van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een analyse van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De gezondheidsschade is te zien bij een werkweek van 55 uur of meer, schrijft De Morgen.
In onze streken zijn het alleen mensen die zich onmisbaar wanen die zulke idiote werktijden hebben, maar er zijn ook streken waar het normaal is.
De werklust van Japanners is berucht, maar ook veel armen moeten heel lang werken om voldoende te verdienen om in leven te blijven.
In de geanalyseerde jaren zagen de onderzoekers een wereldwijde stijging van het aantal gewerkte uren. Werkte in 2000 nog 8,1 procent van de wereldbevolking meer dan 55 uur, in 2016 was dat gestegen naar 8,9 procent.
De onderzoekers denken dat deze trend zich doorzet, vanwege de toename van het aantal flexwerkers, maar ook onder invloed van de coronapandemie. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, zegt in een verklaring: “Thuiswerken is de norm geworden, hierdoor vervaagt de scheiding tussen werk en privé. Bovendien moeten veel bedrijven geld besparen door bijvoorbeeld werknemers te ontslaan, waardoor de overgebleven mensen meer werkuren op zich nemen.”