Tabaksindustrie betaalt verzet tegen rookverbod

Economie
door Admin
zaterdag, 20 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Kroegeigenaren vierden feest toen het gerechtshof in Den Bosch op 12 mei oordeelde dat roken in kleine cafes zonder personeel is toegestaan. Dat was nog eens een overwinning op de overheid die onder aanvoering van minister Klink (Volksgezondheid) de horeca van rokers had geschoond.
Knap hoe een paar kleine cafeetjes het met succes tegen de oppermachtige staat hadden opgenomen, en nog met succes ook. NRC Handelsblad onthult nu dat de tabaksindustrie achter het verzet tegen het rookverbod schuil gaat. De kleine en niet bijzonder goed geschoolde kroegbazen werden gesteund door ervaren rooklobbyisten die op het idee kwamen een proefproces uit te lokken. En die niet te beroerd waren de beurs te trekken. Ook de door kroegeigenaren toegepaste strategie  - profiteren van gevoelens van antipathie tegen betutteling door de overheid - is bedacht door de tabaksfabrikanten (British American Tobacco[ Pall Mall, Lucky Strike], Imperial Tobacco [Gauloises, Drum], Japan Tobacco International [Camel, Winston]). Behalve marktleider Philip Morris (Marlboro) hebben andere producenten veel belang bij roken in cafes, want dat is de plek waar mensen nog wel eens van hun vaste merk willen veranderen (daar roken ze vaak wat in de automaat te koop is).
Bij de lobbywerkzaamheden is ook de bekende hoogleraar Rinus van Schendelen betrokken. Hij laat weten dat de tabaksindustrie zeer discreet wenst te handelen, omdat deze branche weet dat ze op geen enkele sympathie kan rekenen bij het grote publiek. Vrijdag a.s. speelt hij het Hof in Leeuwarden de beroepszaak van cafe de Kachel uit Groningen tegen het rookverbod. Weer zo'n klein cafeetje dat het 'helemaal alleen' opneemt tegen de grote overheid. 
Bron: NRC Handelsblad
Bron(nen): NRC Handelsblad