Tip: vandaag moet je kijken naar Frankrijk, België en Oostenrijk

Economie
donderdag, 10 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Niet alleen Italië werd woensdag hard aangepakt op de obligatiemarkten. Ook België en Frankrijk. Het verschil tussen de rente op Duitse en Belgische staatsobligaties staat op 264,6 basispunten: een record. Oostenrijk dreigt zijn AAA status te verliezen En de escalatie van de eurocrisis treft ook het hart van de muntunie, de Frans-Duits as.
'Italië heeft een halve regering en geen begroting. België heeft geen regering en geen begroting', zegt een deslkundige tegen De Tijd. De Belgische rente steeg 10 basispunten tot 4,34 (nederland ruim 2) procent. De spread (het verschil met Duitse bunds) steeg tot een record van 264,6 basispunten. Een verkoopgolf van Frans staatspapier joeg de Franse tienjaarsrente 10 basispunten hoger naar 3,20 procent.
De steeds wijdere kloof tussen Frankrijk en Duitsland is zorgwekkend. Want de twee landen zijn sinds de Franse president Mittérrand en de Duitse kanselier Kohl elkaar in de vroege jaren negentig diep in de ogen keken de motor van de muntunie. En die as staat nu onder grote spanning. Het beeld klopt nog steeds: we zien een fataal treinongeluk in slow motionBron illustratie: De Tijd
preview 3211123