'Tsipras stelt bezuinigingen voor'

Economie
door anp
maandag, 22 juni 2015 om 21:15
tsipras stelt bezuinigingen voor1435001301
De Griekse premier Alexis Tsipras heeft de Europese geldschieters voorgesteld dit jaar ter waarde van 1,51 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te besparen en volgend jaar een bedrag met een omvang van 2,87 procent van het bbp. Dit meldde maandagavond de Griekse krant Kathimerini, die stelt de laatste pagina van Tsipras' voorstellen te hebben gezien.
Tsipras heeft volgens de krant maatregelen voorgesteld om de overheidsuitgaven terug te dringen, zoals hervormingen in het pensioenstelsel, sommige btw-verhogingen, een hogere belastingen op hoge winsten (winst van meer dan 500.000 euro), betere bestrijding van belastingontduiking en vermindering van defensie-uitgaven. Alles bij elkaar stelt Tsipras 7,9 miljard uit te kunnen sparen volgens Kathemerini.
Eerder op maandag suggereerden Griekse media dat Tsipras met ingang van komend jaar ook vervroegde pensionering wil afschaffen, elk jaar 160 miljoen euro minder aan defensie wil uitgeven en gepensioneerden meer premie wil laten betalen voor hun gezondheidsverzekering. Met dat laatste wordt via een omweg toch op pensioenen gekort.