Veel meer huizen te koop: Vrezen mensen recessie?

Economie
maandag, 25 mei 2020 om 8:49
welingelichtekringen header 1
De laatste weken neemt het aantal huizen dat te koop staat snel toe. Mogelijk vrezen mensen de aanstaande recessie of hebben ze simpelweg meer tijd.
Uit een rondgang van RTLZ langs makelaars blijkt dat er steeds meer huizen in de verkoop gaan. Ook op Funda is te zien dat er wekelijks meer woningen te koop worden gezet. "Feedback die we krijgen van makelaars is dat ook zij flink drukker zijn", zegt Funda-directeur Quintin Schevernels.
Volgens woordvoerder Sonja van der Graaf van makelaarsvereniging NVM is het voorjaar altijd een drukkere periode, maar leidt de coronacrisis er toe dat mensen 'geconfronteerd worden met hun huis': doordat ze veel thuis zijn, merken ze meer wat er niet goed is aan hun woning.
Robin Scholten van Lelieveld Makelaardij, actief in Eindhoven, Tilburg en Den Bosch, had niet direct verwacht dat het aantal aangeboden woningen zou stijgen. Tegen RTL Nieuws: "Ik dacht dat de woningmarkt tot rust zou komen een paar weken geleden. Het lijkt nu echt een gekkenhuis."
Mogelijk heeft het te maken met de lage rente, die wellicht gaat stijgen of denken mensen 'nu nog het nodige voor hun woning te kunnen krijgen'. Het is maar de vraag hoe de woningmarkt er over een half jaar uitziet.
Het kan ook zijn dat mensen simpelweg meer tijd hebben om dit soort grote besluiten te nemen. Funda trekt in het algemeen meer bezoekers, maar dat zijn vooral veel kijkers, niet per se kopers.