Verliezen op Europese beurzen houden aan

Economie
door anpwoensdag, 17 december 2014 om 15:59
verliezen op europese beurzen houden aan1418829134
De Europese beurzen stonden woensdag in de middaghandel op verlies. De zorgen over een mogelijke financiële crisis in Rusland drukten op de handel, terwijl beleggers zich opmaken voor het rentebesluit van de Federal Reserve en de toelichting daarop later op de dag.
Vlak na de positieve opening van de beurzen op Wall Street stond de Amsterdamse AEX-index 1 procent in de min op 399,72 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 613,16 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,3 tot 0,6 procent in. De verliezen in Madrid en Milaan liepen op tot 1,2 procent.
Shell was een van de weinige positieve uitzondering in de roodgekleurde AEX. Het olieconcern werd 0,3 procent meer waard, terwijl de daling van de olieprijs doorzette. Een vat Brentolie was met 59,57 dollar bijna 1 procent goedkoper dan bij het slot van de handel op dinsdag, de prijs van Amerikaanse olie zakte met 1,5 procent tot 55,10 dollar per vat.
Philips
Philips behoorde tot de grotere verliezers in de AEX, met een min van 3,1 procent. Het elektronicaconcern koopt voor circa 1 miljard euro de Amerikaanse producent van medische apparatuur Volcano. De overname past volgens Rabobank uitstekend in de groeistrategie van Philips, maar het bedrijf betaalt wel een hoge prijs.
SBM Offshore leverde bijna 3 procent in. De dienstverlener aan de energiesector kondigde aan dat juridisch bestuurder Sietze Hepkema met pensioen gaat en bevestigde de omzetverwachting voor dit jaar.
BAM
In de MidKap bungelde bouwbedrijf BAM onderaan met een verlies van 7,7 procent. Onder de middelgrote bedrijven kende alleen roestvrijstaalproducent Aperam een goede dag, met een koersstijging van ruim 3 procent.
Telegraaf Media Groep (TMG) leverde bijna 10 procent in. Het mediabedrijf verwacht het jaar 2014 af te sluiten met een negatief resultaat en gaat in 2015 de organisatie verder aanpassen.
De euro was 1,2455 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. In Moskou toonde de roebel enig herstel na de neergang van de afgelopen dagen.