VS dreigen Frankrijk met strafheffing op make-up en handtassen

Economie
door anp
zaterdag, 11 juli 2020 om 1:00
vs dreigen frankrijk met strafheffing op make up en handtassen1594422739
De Amerikaanse regering heeft een lijst gepubliceerd van producten uit Frankrijk waarop ze 25 procent aan extra importheffingen wil gaan innen. Met de handelsbarrière wil de regering-Trump de Franse plannen voor een 'digitaks' vergelden, omdat die Amerikaanse techondernemingen onevenredig hard zouden raken. De producten op de lijst, bestaande uit make-up, zeep en handtassen, waren vorig jaar goed 1,3 miljard dollar aan Franse export naar de Verenigde Staten.
De importheffingen gaan niet direct in, maar pas over 180 dagen. In de tussentijd hopen de VS tot een akkoord te komen met de Franse regering.
Frankrijk en veel andere landen zoeken naar mogelijkheden om belastingontwijking door grote internetbedrijven tegen te gaan. Het is voor die bedrijven vaak gemakkelijk nauwelijks of geen belasting te betalen in de landen waar ze de meeste omzet en winst halen, omdat hun hoofdkantoren elders zijn gevestigd. Nationale overheden zinnen daarom op belastingen op de omzet of winst die techbedrijven binnen de landsgrenzen hebben behaald.
Een dergelijke digitaks is Trump een doorn in het oog. De heffingen zouden volgens hem vooral de grote Amerikaanse techconcerns als Google, Facebook, Apple en Amazon raken. Frankrijk is al vergevorderd met de plannen, maar heft nog geen digitaks.