Wehkamp-medewerker krijgt 113.000 euro omdat ze veel minder verdiende dan mannelijke collega

Economie
donderdag, 10 november 2022 om 11:27
anp 436788339
Mirjam Admiraal kwam erachter dat ze 1000 euro per maand minder verdiende dan een mannelijke collega die hetzelfde werk deed en minder ervaring had. Nu krijgt ze 113.000 euro schadevergoeding.
Admiraal begon in 2019 als bedrijfsjurist bij Wehkamp, vertelde ze gisteravond bij Jinek aan tafel. Een paar maanden later kreeg ze een nieuwe mannelijke collega. Wat hij verdiende wist ze in eerste instantie niet, wel kwam ze er vrij snel achter dat het meer was dan zij kreeg.
Het duurde nog maanden voor ze wist te achterhalen hoe groot het verschil precies was. De man, die exact hetzelfde werk deed, maar wel jonger was dan zij en minder ervaring had, verdiende 1000 euro meer. "Dat was wel even een shock. Ik had het idee dat het 200 of 300 zou zijn", vertelt ze.
Ze stapte naar haar leidinggevende, maar die weigerde daar iets aan te doen. Ze kreeg zelfs te horen dat haar contract misschien niet verlengd zou worden, omdat ze niet goed functioneerde. Door alle spanning kreeg ze een burn-out, maar ze liet het er niet bij zitten.
Admiraal stapte tot twee keer toe naar de rechter, maar nog voor de laatste uitspraak kreeg ze een schikking aangeboden van Wehkamp van 113.000 euro. "Voor mij is dat hetzelfde als toegeven", zegt Mirjam in Jinek. "Wat ze me nu betalen is hoger dan ik gevraagd had in de rechtszaak."