Spectaculaire beelden: gigantische octopus omhelst duiker en haar camera

Klimaat, natuur en milieu
donderdag, 10 november 2022 om 12:05
anp 317844280
Magische beelden wist Andrea Humphreys te maken van de zeldzame reuzenoctopus. Ze dook onder in de wondere onderwaterwereld voor de kust van het Canadese Vancouver Island.
De Canadese is een ervaren duikster met meer dan 675 duiken op de teller. Deze keer besloot ze met vrienden het water in te gaan om hen de schoonheid van de diepzee bij Canada te tonen. Én op zoek te gaan naar die ene local: de reuzenoctopus.
Ze vertelt in Britse krant The Guardian dat ze de dieren weleens tegenkomt, als ze schuilen in hun holen, maar deze keer was het anders: een reusachtige octopus zwom vlak voor hun neus langs. Eerst ging hij naar een vriend van haar en sloeg zijn tentakels om de duikuitrusting heen.
OmhelzingHumphreys begon foto's te maken, tot het dier zich naar haar keerde. Ze zette de video aan en maakte zo beelden van de octopus die dichter en dichter bij kwam. Hij spreidde zijn tentakels en omhelsde haar. "Hij zat aan mijn camera, raakte mijn lippen aan en gaf me een knuffel. Die enorme tentakels zaten helemaal over mijn gezicht en duikmasker", vertelt ze. "Iedere keer als ik terugdeinsde, bleef de octopus komen. Het was zo geweldig en inspirerend."
Het dier bleef maar liefst 40 minuten in haar buurt. Hij inspecteerde de duikuitrusting en was vooral geïnteresseerd in de camera. "Hij bleef de lichten op mijn camera veranderen en ermee spelen", zegt ze.
Tijdens de hele ontmoeting hield de octopus, die wel 13 meter lang kan worden, zijn dieprode kleur. Hij werd geen enkele keer grijzig wat zou duiden op angst of agressie.
De beelden zijn indrukwekkend:
Bron(nen): The Guardian