"Wij hebben altijd gezegd dat de euro een absurd concept is"

Economie
dinsdag, 15 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het blijkt det Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research dat voor de PVV gaat uitzoeken of de euro deugt. De uitkomst is goed te voorspellen. Lombard Street Research blinkt sinds de introductie van de euro in 1999 uit in scherp geformuleerde eurosceptische, macro-economische analyses. In een klein kantoor in The City zetelen de economen die vermogensbeheerders, banken en bedrijven adviseren. Volgens directeur Charles Dumas kan „de nieuwe Griekse regering beter direct uit de euro stappen” .
„Wij hebben twee jaar geleden op een conferentie in Berlijn al uiteengezet waarom Duitsland beter uit de euro kan stappen. En toen ging het nog goed met de euro”, vervolgt hij. „In het boek The American Phoenix: And Why China and Europe Will Struggle After the Coming Slump, dat ik vorige maand met collega Diana Choyleva heb gepubliceerd, hebben we dat uitgewerkt.” Mogelijk is Wilders daarom bij hem uitgekomen, denkt hij.
„Zij belden ons. Dat was een grote opluchting. Tot nu toe kregen wij uit politieke hoek nooit belangstelling voor onze analyses. Nu mogen we onderzoek doen voor een partij die een belangrijke steunpilaar is voor het Nederlandse kabinet.”
NRC: Maar u gaat een politiek zeer gevoelig onderzoek doen. Is dat niet lastig?
„Ik hoop juist dat het politiek gevoelig zal zijn. En dat we zo meer mensen van gedachten kunnen doen veranderen. Wij hebben altijd gezegd dat de euro een absurd concept is.”
„Als Duitsland de euro verlaat, groeit dat vertrouwen en neemt de consumptie toe. Met een eigen munt kunnen ze inflatie makkelijker in de hand houden. Want voor inflatie is Frau Schmidt ook panisch.
„Voor Nederland is het misschien zelfs nog makkelijker om uit de euro te stappen. Ik ben blij dat we dat nu voor het eerst voor een kleiner land kunnen onderzoeken.”
Bron(nen): NRC