Woningmarkt kantelt: bezichtigingen en biedingen boven de vraagprijs nemen af

Economie
vrijdag, 02 september 2022 om 13:49
welingelichtekringen header 1
Huizen staan langer te koop en het percentage overbiedingen neemt sterk af. “Dit is weer een signaal dat de woningmarkt aan het afkoelen is”, zegt Makelaarsland directeur Gijs van Wijgerden tegen de Telegraaf.
“De woningmarkt is sinds begin dit jaar aan het kantelen. Die ontwikkeling zet nu hard door. Door economische onzekerheid en ontwikkelingen als de gestegen hypotheekrente is er een blijvende mate van voorzichtigheid in de markt geslopen. Ook zie je dat de nieuwbouw stokt, wat niet goed is voor de doorstroom in de markt”, zegt Van Wijgerden.
Er is in augustus in 45 procent van de gevallen boven de vraagprijs geboden, terwijl dit percentage in de eerste helft van dit jaar nog op 75 procent lag. Huizen staan met 44 dagen ook vier dagen langer te koop dan een jaar geleden. “Het is even schakelen voor verkopers, na de gekte van afgelopen jaren. Maar ik zie nog geen grote dalingen in de huizenprijzen.”
In de grote steden komt overbieden veel vaker voor dan in de rest van het land. Het aantal bezichtigingen neemt af. Het driemaandsgemiddelde is voor de zesde keer op rij gedaald. “Vorig jaar werd een woning gemiddeld 13,3 keer bezichtigd, dit jaar ligt dat cijfer vooralsnog op 9,6”, aldus Van Wijgerden.
Bron(nen): De Telegraaf