Vanaf 2021 staatswiet te koop in 10 gemeenten

Tilburg, Almere en Breda behoren tot de 10 gemeenten waar de overheid in 2021 bij wijze van experiment start met de verkoop van staatswiet.

Morgen komt een commissie onder leiding van hoogleraar Knottnerus met een advies over de overige 7 deelnemende gemeenten. Naar verwachting volgt het kabinet die aanbeveling op. Al bekend is dat Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht niet mee zullen doen. Om voor het experiment in aanmerking te komen moeten alle coffeeshops deelnemen en dat stuitte in de vier grote steden op te veel weerstand.

De staat zal wiet gaan telen en die verkopen aan een aantal coffeeshops in de deelnemende steden, zo staat in het regeerakkoord. Het is een poging om een einde te maken aan het verwarrende gedoogbeleid dat wiet telen verbiedt, maar coffeeshops oogluikend toestaat.

Door het experiment hoopt de regering er achter te komen of wietteelt uit het criminele circuit kan worden gehaald en wat dat betekent voor de veiligheid.

De wietproef is een idee van D66. Vorig jaar ging de Tweede Kamer akkoord met een wet die het experiment mogelijk maakt.