Vrouwen én mannen moeten 3 maanden voor zwangerschap stoppen met roken en drinken

Niet alleen vrouwen, ook mannen moeten al drie maanden voor de bevruchting op hun gezondheid gaan letten. Roken en drinken kunnen al ver voor de zwangerschap invloed hebben op de gezondheid van het kind.

Dat zegt professor Lode Godderis (KU Leuven) tijdens het Kinderwenscongres. Ook een gezond dieet is van belang, maar stoppen met roken is het belangrijkst. “Er is een duidelijke link vastgesteld tussen het roken en de kans op bevruchting, de duur van de zwangerschap, het geboortegewicht en het risico dat de baby op latere leeftijd met aandoeningen kampt. Zo is er bijvoorbeeld een significant verband bewezen tussen roken en het risico op astma,” aldus Godderis.

Voor mannen geldt hetzelfde. “Eveneens best drie maanden voor de bevruchting. Zo lang duurt de aanmaak van spermacellen en alles wat je dan consumeert, kan invloed hebben op de productie ervan.” Alcohol drinken is bijna net zo slecht aldus de professor dus is het advies om ook daar drie maanden voor de bevruchting mee op te houden.

Ilse Delbaere, opleidingshoofd Vroedkunde aan de Vives-hogeschool in Kortrijk vult aan: “Veel koppels weten pas enkele weken na de conceptie dat ze zwanger zijn en dan is al een cruciale periode in de ontwikkeling van de foetus gepasseerd. De eerste acht weken zijn heel belangrijk voor de vorming van de organen van een kindje. Voor die groei heeft de foetus zuurstof nodig, maar roken en alcohol kunnen dat belemmeren. Ook gewicht speelt een rol. Wie een BMI van 35 heeft en die kan laten zakken tot 25, vergroot de kans om zwanger te worden gevoelig.”