“Je moet oppassen met intensief sporten”

We willen allemaal het liefst in goede gezondheid zo oud mogelijk worden. En we weten ook wel een beetje wat daar voor nodig is: veel groente en fruit eten, niet roken, weinig alcohol drinken en veel bewegen. Maar dat laatste betwist verouderingsexpert David van Bodegom (41) van het kennisinstituut Leyden Academy. "We zijn gemaakt om te scharrelen," zegt hij in de Volkskrant.

Bijen
In zijn nieuwe boek Het geheim van de schildpad onderzocht hij wat we van dieren kunnen leren als het gaat om gezond leven. En heel hard werken en intensief sporten, dat doen dieren niet. Hij legt uit: "Sporten kost een hoop energie, je gaat veel verbranden en daar komen schadelijke bijproducten bij vrij, zoals zuurstofradicalen en oxidanten. Het is dus nog maar de vraag of intensief sporten zo gezond is. Als je bijen harder laat werken door ze loden gewichtjes om te hangen, gaan ze eerder dood omdat ze versleten zijn."

Valken
"Ze hebben ook een wreed experiment gedaan met valken, door eieren af te pakken waardoor ze extra eieren gingen leggen. Vervolgens werden alle eieren teruggelegd. Die beesten vlogen zich rot om al die monden te voeden en ja, deze valken stierven vroegtijdig. Ze zeggen wel: van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan. Nou, dat geloof ik niet meer. Dat kantoor is zo gek nog niet. Als je op je 15de in de bouw begint, slijt je harder. Niet alleen je knieën, maar je hele lijf. Je moet voldoende bewegen, dat staat buiten kijf. Maar we moeten niet rennen als een luipaard. We zijn gemaakt om te scharrelen."

Mensen
Van Bodegom ontkent overigens niet dat sporten gezond is. "De meeste mensen eten te veel voor de hoeveelheid arbeid die ze verrichten. Die balans kun je een beetje herstellen door te gaan sporten. Het is beter dan niet sporten. Maar veel beter is het om de balans te herstellen door minder te gaan eten. Want de hele week op kantoor zitten en dan op zondag die 100 kilo door het park draven is een slijtageslag voor het lichaam. Niet alleen voor je knieën maar voor je hele lijf. Als je als mens lang mee wilt gaan, moet je leven als mens: veel in beweging zijn en af en toe iets doen waar je moe van wordt."

Bron(nen):   De Volkskrant