Venus was waarschijnlijk bewoonbaar tot er ramp gebeurde

Geen categorie
maandag, 23 september 2019 om 17:29
hh 79067806
Op Venus was er waarschijnlijk miljarden jaren lang een stabiel klimaat en zelfs vloeibaar water. Tot een natuurramp de planeet drastisch veranderde.
Tegenwoordig is Venus een levenloze planeet met een giftige atmosfeer, die 90 keer zo dik is als die van ons. Het is er meer dan 460 graden, genoeg om lood te laten smelten. De planeet wordt vaak het tweelingbroertje van de Aarde genoemd, omdat beiden ongeveer even groot zijn, maar daar houdt de vergelijking eigenlijk wel mee op.
Of toch niet? Recente klimaatsimulaties hebben uitgewezen dat er op de planeet minstens 3 miljard jaar lang mogelijk water was en een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 20 en 50 graden Celsius. Net als veel andere planeten in ons zonnestelsel is Venus zo'n 4,5 miljard jaar geleden gevormd, maar tussen 700 en 750 miljoen jaar geleden is er iets gebeurd waardoor er grote hoeveelheden CO2 in de lucht terecht kwamen.
"Onze hypothese is dat Venus mogelijk miljarden jaren lang een stabiel klimaat had. Het zou goed kunnen dat er een soort wereldramp heeft plaatsgevonden die voor een transformatie heeft gezorgd van een klimaat zoals op aarde naar de helse hitte die er nu is," aldus onderzoeker Michael Way van het Goddard Institute of Space Science.
De simulaties suggereren dat Venus enkele miljarden na zijn ontstaan door een snelle afkoelingsfase is gegaan. Als Venus dezelfde ontwikkeling heeft doorgemaakt als de Aarde dan zouden de grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer zijn neergedaald en onder het oppervlak zijn opgeslagen. Daardoor zou de atmosfeer vol zitten met stikstof, een klein beetje CO2 en methaan, waardoor het klimaat stabiel zou worden.
Maar zo'n 700 miljoen jaar geleden gebeurde er iets, dat waarschijnlijk met vulkanische activiteit te maken had. Magma zou CO2 hebben vrijgegeven en toen het magma afkoelde kon het niet opnieuw worden geabsorbeerd. Zoveel CO2 in de atmosfeer veroorzaakte een vliegensvlug broeikaseffect wat leidde tot de extreem hoge temperaturen van nu.
Bron(nen): CNN