Fokker eerste labradoodle: “Ik heb het monster van Frankenstein ontwikkeld”

In 1989 werd de eerste labradoodle geboren. De populaire hondensoort is een kruising tussen een labrador en een poedel. De Australische fokker van die eerste hond, Wally Conron, heeft nu spijt. "Ik heb het monster van Frankenstein ontwikkeld," zei hij onlangs tegen de Australische zender ABC.

Wally was in de jaren 80 fokker bij het landelijke blindengeleidehondeninstituut in Australië. Op een dag ontving hij een brief van een blinde vrouw wiens man allergisch was voor langharige honden. Ze vroeg of de fokker een kortharige hond wist die dienst kon doen als blindengeleidehond. Wally bedacht toen de kruising tussen een labrador en een poedel, maar eigenlijk alleen om haar te helpen. Het was nooit de bedoeling dat de hond zo'n hype zou worden.

Dat gebeurde wel en al snel veranderde Wally van mening over het dier. "Ik realiseerde me binnen een paar dagen wat ik had gedaan," zegt hij. Als professionele hondenfokker was Wally's grootste zorg altijd om gezonde pups te fokken, maar hij begon in te zien dat dat niet het geval was bij veel andere labradoodle-fokkers. "Ze wilden enkel zo snel mogelijk deze honden fokken om ze daarna voor veel geld te verkopen."

De wereldwijde populariteit van de labradoodle is overweldigend en Wally is dertig jaar later nog steeds bezorgd om de kwaliteit van het fokproces bij veel fokkers. "Ik heb de doos van Pandora geopend en Frankenstein's monster vrijgelaten," klinkt het. "De overgrote meerderheid van de labradoodles is of gek of heeft erfelijke aandoeningen. Ik zie hier en daar goede honden, maar het zijn er niet veel."