Binnen enkele weken al minder doden als luchtvervuiling afneemt

Het verminderen van luchtvervuiling kan binnen enkele weken al doden voorkomen. De gezondheidsvoordelen van schone lucht treden 'vrijwel direct op, zijn substantieel en houden stand op de lange termijn'.

Dat zeggen onderzoekers op basis van een overzichtsstudie. Als in een bepaalde regio de luchtvervuiling om wat voor reden dan ook verminderde, werden er veel minder premature baby's geboren, hadden kinderen minder last van astma en waren er minder hartaanvallen, aldus de wetenschappers.

"Ik was verrast dat de voordelen zo snel zichtbaar waren," zegt hoofdonderzoeker professor Dean Schraufnagel van de universiteit van Illinois in Chicago. "Onze bevindingen laten zien dat er vrijwel direct substantiële effecten zijn."

De onderzoekers keken onder meer naar de gevolgen van een zeventien dagen duren verkeersverbod in Atlanta tijdens de Olympische Spelen van 1996. Het aantal kinderen dat een arts bezocht vanwege astma nam met meer dan 40 procent af in die periode. Het stilleggen van fabrieken en verkeer in de twee maanden voorafgaand aan de Spelen van Beijing leidde eveneens tot een forse afname van het aantal hartaanvallen en astmapatiënten.

Een acht maanden durende staking van arbeiders in de staalindustrie in het zuidwesten van de VS leidde tot 2,5 procent minder overlijdens in die periode. Een staalfabriek die in Utah 13 maanden op slot ging, resulteerde in de halvering van het aantal ziekenhuisopnames voor longontstekingen, bronchitis en astma. Het aantal kinderen dat niet naar school kon vanwege ziekte daalde met 40 procent.

Een grote studie eerder dit jaar concludeerde al dat luchtvervuiling schade toebrengt aan elk orgaan en vrijwel iedere cel van het menselijk lichaam. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is luchtvervuiling 'een stille ramp voor de volksgezondheid'. Meer dan 90 procent van de wereldbevolking ademt giftige lucht in.