Huis kopen moeilijker sinds coronacrisis

Banken zijn sinds de coronacrisis strenger geworden bij de verstrekking van hypotheken. Je hebt meer spaargeld nodig of meer zekerheid over je inkomen om een bepaald bedrag te kunnen lenen voor de aanschaf van een woning. Dat meldt RTLZ.

Mensen met een tijdelijk contract of ZZP'ers hebben bij Nationale Nederlanden bijvoorbeeld een hogere buffer nodig. "Dit is een direct gevolg van de coronacrisis, banken zijn echt strenger", zegt Jeroen Wolfsen van vergelijkingssite Moneywise.

Omdat banken er vanuit gaan dat je oude huis minder snel verkocht wordt en je dus mogelijk met dubbele hypotheeklasten zit, eisen ze eveneens dat je meer geld op je rekening hebt staan. "Zo vroeg hypotheekverstrekker Munt eerder een buffer van 6 maanden van de maandlasten van de oude woning. Nu is dat 12 maanden. Het kan goed zijn dat een bank daar heel streng naar kijkt en zich niks aantrekt van het feit dat je oude huis in Amsterdam centrum staat en dus snel verkocht is", zegt Wolfsen.

Ook stellen banken meer vragen over de zekerheid van je inkomen. "Er zijn meer mensen van wie het inkomen onzeker is geworden door de coronacrisis. Geldverstrekkers stellen daarom aanvullende vragen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Tenslotte moet je ook nog lang wachten bij de hypotheekverstrekker. Het is razend druk, omdat mensen nog snel hun hypotheek willen af- of oversluiten nu de rente oploopt.

Bron(nen):   RTL Nieuws