Grapperhaus: Maximaal 30 mensen in de kerk en niet zingen

Er mogen nog maar maximaal dertig mensen bij een kerkdienst aanwezig zijn. En zingen is verboden. Dat meldt justitieminister Ferd Grapperhaus aan RTL Nieuws.

Ook moeten kerkdiensten zoveel mogelijk online plaatsvinden. De beslissing is genomen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Staphorst zondag, waar bij drie diensten steeds 600 mensen in de kerk zaten. De nieuwe regels gaan per direct in.

Er was veel kritiek op de kerkdiensten in Staphorst. ‘Onbegrijpelijk’, aldus D66-voorman Rob Jetten, gesteund door Lodewijk Asscher (PvdA): ,,Als bioscopen, theaters, sportclubs en horeca een bijdrage wordt gevraagd in de bestrijding van het virus, moeten geloofsgemeenschappen ook hun bijdrage leveren.” Zelfs Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei dat de kerk ‘niet het goede voorbeeld geeft'.

"Iedereen moet offers brengen. Kerkelijk organisaties zien dat nu ook", zegt minister Grapperhaus over de nieuwe regel. Zelf vond de minister het kennelijk een te groot offer om níet zijn schoonmoeder te knuffelen op zijn bruiloft.