Kabinet krabbelt terug: ze hebben zich gruwelijk vergist.

Minister De Jonge en premier Rutte erkennen dat ze de effecten van de laatste versoepelingen (18 juni) hebben onderschat. Door die onderschatting is het aantal besmettingen extreem snel aan het stijgen (verzevenvoudiging) en dreigt Nederland paria te worden in Europa.

Met nieuwe beperkingen probeert het kabinet nu de schade te beperken, zonder de economie te zeer te schaden.

  1. De sluitingstijden van de horeca gaan weer naar 24.00 uur. Gasten moeten een vaste plaats hebben. Geen TV's met beeldschermen of live muziek. De maatregel, en andere aanscherpingen die het kabinet aanbrengt, gaan morgen om 06.00 uur in en gelden tot en met 13 augustus.
  2. Clubs en nachtcafés moeten dicht.
  3. Meerdaagse evenementen blijven onmogelijk. Er is voor eendaagse evenementen nodig dat mensen op 1,5 mensen zitten.
  4. Het aantal evenementen met Testen voor Toegang wordt sterk beperkt; het systeem blijkt te lek. Testen voor Toegang wordt alleen nog gebruikt voor plekken waar 1,5 meter afstand mogelijk is met een vaste plek. Ongeplaceerde plaatsen zijn niet toegestaan.
  5. Testen zijn nog maar 24 uur geldig.
  6. In bijvoorbeeld voetbalstadions en bij congressen mag twee derde van de capaciteit worden bezet als mensen getest zijn en een derde als dat niet het geval is. En ook een bioscoopzaal mag voor maximaal een derde worden gevuld door mensen zonder test.
  7. We moeten ook voorzichtig zijn met buurfeesten en houdt 1,5 meter afstand.