Kabinet compleet overrompeld door de besmettingsgolf

Het kabinet had geen flauw idee dat de versoepelingen van 26 juni tot een drama van exploderende besmettingscijfers zou leiden. Uit een reconstructie van NRC blijkt dat noch het kabinet, noch het RIVM er enige rekening mee hielden dat ze een riskant en daardoor dom besluit namen.

In het advies over de versoepelingen van eind juni schreef het Outbreak Management Team (OMT) nog dat er op korte termijn geen stijging van het aantal infecties werd verwacht.

Het RIVM blijkt het effect van de versoepelingen op besmettingscijfers niet specifiek te hebben berekend, bevestigt hoofdmodelleur Jacco Wallinga. „We hebben geen getal gehangen aan het aantal infecties.” 

RIVM en regering keken alleen naar de gevolgen voor de ziekenhuizen. Er werd verwacht dat die niet zouden stijgen door de versoepelingen en dat die dus zonder vel risico waren. RIVM-modelleur Wallinga zegt dat het OMT het effect van het heropenen van de nachtclubs niet specifiek heeft kunnen voorzien. Volgens NRC is dat ook niet geprobeerd. De gevolgen van deze blunder zullen de hele zomer merkbaar blijven.

Bron(nen):   NRC