Taliban beschuldigd van moord op vrouwelijke politieagent

Taliban-militanten in Afghanistan hebben een politieagente in Firozkoh, een provinciestad, doodgeschoten, hebben familieleden aan de BBC verteld.

De vrouw, in lokale media Banu Negar genoemd, werd vermoord in het ouderlijk huis in het bijzijn van familieleden.

De moord komt te midden van toenemende berichten over escalerende onderdrukking van vrouwen in Afghanistan.

Details van het incident zijn nog steeds vaag, omdat velen in Firozkoh bang zijn voor vergelding als ze zich uitspreken. Nabestaanden leverden grafische beelden van bloedspatten op een muur in de hoek van een kamer en een lichaam, het gezicht zwaar misvormd.

Een rapport suggereerde dat Negar, die in de plaatselijke gevangenis werkte, acht maanden zwanger was. De daders zouden geen Afghanen zijn, maar Arabieren.

Sinds de Taliban op 13 augustus aan de macht kwam, hebben ze geprobeerd zichzelf af te schilderen als toleranter dan hun reputatie, maar in delen van het land worden incidenten van wreedheid en repressie gemeld.

Mensenrechtengroepen hebben bewijs van wraakmoorden, detenties en vervolging van religieuze minderheden. De Taliban hebben officieel gezegd dat ze geen vergelding zullen zoeken tegen degenen die voor de voormalige regering hebben gewerkt.

Op zaterdag braken Taliban-functionarissen een demonstratie op van tientallen vrouwen in Kabul die de voortzetting van de rechten eisten die waren opgebouwd sinds het einde van de vorige periode van de Taliban aan de macht.

De groep zegt dat de Taliban hen met traangas en pepperspray aanvielen toen ze van een brug naar het presidentiële paleis probeerden te lopen.

Bron(nen):   BBC