Only in Dubai: reuzenrad twee keer zo hoog als London Eye gaat open

London Eye is al een enorm reuzenrad, maar het is kinderspeelgoed vergeleken met het bijna twee keer zo hoge bouwwerk wat in Dubai is neergezet. De nieuwe aanwinst van het oliestaatje is 250 meter hoog.

Het reuzenrad heeft 48 cabines waar 1.750 mensen inpassen. Ain Dubai, zoals de attractie heet, is verreweg het grootste reuzenrad ter wereld. “De stad verslaat de concurrentie niet alleen, maar wist hem gewoon uit”, meldt CNN.

De bouw duurde zes jaar, maar op 21 oktober draait het rad toch eindelijk zijn eerste rondje. "Ons reuzenrad is vier keer zo groot als een normaal rad. Tegelijkertijd moesten we het design zo verfijnd mogelijk houden, en ook kostenefficiënt blijven”, zegt de Britse hoofdarchitect Darren Brooke tegen CNN.

Er was 11.200 ton staal nodig, een derde meer dan voor de Eiffeltoren. Zou je de 192 spaken van het rad achter elkaar leggen dan ontstaat een pad van Dubai naar Cairo in Egypte. Er zijn standaardcabines, maar ook bakjes waar een bar in zit. Er passen 40 personen in dus je zou er feestjes in kunnen geven. Voor 30 euro maak je een ritje. Eén keer rond duurt 38 minuten.