Steeds meer patiëntenstops: “Vooral zorgen om het verpleegkundig team”

Steeds meer ziekenhuizen sluiten tijdelijk de spoedeisende hulp. Behalve corona komt dat vooral door personeelstekorten en door steeds meer patiënten met complexe problemen, schrijft de NOS.

"Het laatste jaar is het ongekend", zegt David Baden, voorzitter van de NVSHA. "We zien dat ziekenhuizen die nog nooit een sluiting hebben moeten afkondigen, nu patiëntenstops hebben." In het hele land neemt de druk op de SEH toe. "We horen van al onze collega's dat er een enorme druk is, waardoor het ook gewoon niet meer leuk is. Je wil gewoon goede zorg kunnen leveren en niet het gevoel hebben dat je met je rug tegen de muur staat."

Het afgelopen jaar moest de spoedeisende hulp van het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem bijvoorbeeld vijf keer dicht. "Ik maak mij vooral zorgen om het verpleegkundig team", zegt SEH-arts Joris Holkenborg. "Er zijn al tekorten en ze werken onder grote druk. Als er nog meer verpleegkundigen wegvallen, bijvoorbeeld door ziekte, dan vraag ik me af hoe het eruit gaat zien."

Het is volgens Baden tijd dat de politiek keuzes maakt. "Op de SEH doen we bijvoorbeeld veel diagnostiek. Soms wil ik toch even iets uitsluiten. Achteraf denk ik dan: waarom heb ik dit nu gedaan? Ik zou daarin graag gesteund willen worden door de maatschappij en de politiek. Je moet nu het risico lopen dat er af en toe wat gemist wordt."