Ophef in België over coronapatiënten: “Als ziekenhuizen geen bedden reserveren, belanden ze op de gang”

Ook in België wordt de zorg overspoeld door coronapatiënten. Daar heeft het kabinet opgeroepen om 25 procent van de bedden vrij te houden voor coronazorg, ten koste van andere behandelingen. Het UZ Gent weigert. Daarover schrijft HLN.

"We gaan geen voorrang geven aan coronapatiënten, daar is geen draagvlak meer voor”, zegt Frank Vermassen, hoofdarts in het UZ Gent. Hij noemt het niet meer verantwoord om één bepaalde groep patiënten te privilegiëren boven anderen. "Er is geen enkele reden waarom we plaatsen moeten voorbehouden voor coronapatiënten, terwijl dat voor mensen met een hartinfarct of kanker niet zou gebeuren.”

De arts is bezorgd om het zorgpersoneel. “Die draaien al maanden op overdrive om de reguliere zorg in te halen. Nu worden ze geconfronteerd met een bijkomende belasting door nieuwe covidpatiënten, terwijl dat in de meeste gevallen vermeden kon worden met een simpele prik.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke begrijpt de frustratie, maar “als alle ziekenhuizen zoals Gent zouden reageren, zou het ziekenhuissysteem instorten. De coronapatiënten zullen komen. Als je er geen bedden voor reserveert, liggen ze op de gang. We vragen niet om prioriteit te geven aan coronapatiënten. We willen ervoor zorgen dat ziekenhuizen ruimte hebben. In ruil moeten ze inderdaad, heel pijnlijk, zorg uitstellen die niet dringend is.”