De eerste vorst van de winter. En het blijft koud deze week

Het is definitief tijd voor de muts, de handschoenen en ander winters gerei (de ruitenkrabber), vannacht vroor het voor het eerst dit najaar. In De Bilt was het -0,8 graden, meldt Weerplaza.

Maar op andere plaatsen vroor het nog harder. Het koudst werd het in het Drentse Eelde. Daar zakte het kwik tot -3,2 graden. De eerste officiële vorst komt een stuk later dan normaal. Gemiddeld daalt de temperatuur in De Bilt voor het eerst onder nul op 3 november. Overigens is het niet de eerste keer dat het dit najaar vroor in ons land. Op 16 oktober was er lokaal al vorst in Twente en het Limburgse Ell.

Het record van de eerste vorst was op 16 september 1971 met -0,4 graden. Vorig jaar vroor het juist pas erg laat. Pas op 30 november daalde het kwik onder nul.

Hoe de rest van de week eruitziet? Vandaag wordt het in ieder geval lekker zonnig, maar koud: rond de 8 graden. In de avond kan het in de zuidelijke helft van het land weer gaan vriezen. Dinsdag en woensdag is het bewolkt en grijs. Daarna wordt het guur. Donderdag en vrijdag begint het stevig te waaien. Met een temperatuur tussen de 5 en 7 graden voelt het steenkoud aan. In het weekend gaat het regenen, eventueel met hagel en natte sneeuw. Het wordt niet warmer dan een graad of vijf.