Coronavirus valt vetweefsel aan

Het coronavirus infecteert onze vetcellen en de immuuncellen in ons vetweefsel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat moet verklaren waarom dikke mensen vaker met corona op de ic belanden.

Mensen met zwaar overgewicht of obesitas worden veel vaker ernstig ziek door corona dan mensen met een gezond gewicht. Dat kan maar ten dele verklaard worden door onderliggende aandoeningen zoals diabetes. Daarom vermoeden wetenschappers dat ook het gewicht op zich invloed heeft.

Onderzoekers van de universiteit van Stanford en collega's uit Duitsland en Zwitserland besloten vetweefsel van patiënten die een gewichtsoperatie ondergingen te besmetten met het coronavirus. De vetcellen zelf ontstaken niet ernstig, maar bepaalde immuuncellen in het vetweefsel zorgden wel voor een hevige ontstekingsreactie.

Ook keken de onderzoekers naar overleden coronapatiënten met overgewicht. Ze ontdekten veel virus in het vet rond de organen. De wetenschappers stellen dat het coronavirus het verdedigingsmechanisme van onze vetcellen kan ontwijken en het vet als reservoir gebruikt, net als bijvoorbeeld het hiv- en griepvirus dat doen.

De wetenschappers denken dat dit mechanisme niet alleen een rol speelt bij het ontstaan van ernstige Covid, maar ook kan leiden tot long Covid. De studie staat al online, maar is nog niet gecontroleerd.