Bril tegen blauw licht van scherm niet nodig

Steeds meer mensen nemen een bril met een filter tegen blauw licht. Het zou hun ogen beschermen is het idee. Twee deskundigen zeggen nu tegen RTL Nieuws dat zo'n bril niet echt helpt.

Zo'n 10 procent van alle verkochte brillen heeft tegenwoordig een blauw lichtfilter bij optometrist Laurens-Jan Merkx van Merkx Brillen. "De laatste tijd merken we een lichte toename als gevolg van berichtgeving over dat blauw licht schadelijk zou zijn." De optometrist gelooft daar echter niet in. "Het is alleen schadelijk wanneer je er een langdurige concentratie van krijgt op dezelfde plek op je netvlies. Dat is niet het geval bij beeldschermen. Het blauwe licht van de zon is dertig keer sterker."

Karin Voermans, product- en marketingmanager bij Zeiss Vision Care valt hem bij: "Er zijn studies die aantonen dat blauw licht schade kan aanrichten op het netvlies, maar dat is afhankelijk van de duur en intensiteit van de blootstelling. Bij Zeiss geloven we niet dat blauw licht dat wordt uitgestraald vanuit digitale schermen direct schade aanricht."

Merkx stelt dat klachten als droge ogen en hoofdpijn komen doordat je te lang achter elkaar naar een scherm staart. Daar verandert zo'n bril weinig aan.

Bron(nen):   RTL Nieuws